THE FOLLOWING IS PROVIDED AS A SOURCE OF GENERAL REFERENCE.
It is suggested it be maintained in the physician assistant’s personnel file or such location as
would make it readily available.

(1) GUIDELINES GOVERNING PA PRESCRIBING, AND (2) AN EXCERPT FROM THE RULES AND REGULATIONS OF THE
ALABAMA BOARD OF MEDICAL EXAMINERS PERTAINING TO THE REGULATIONS PERTAINING TO PA PRESCRIBING.

SPECIFIC QUESTIONS SHOULD BE ADDRESSED IN WRITING TO THE BOARD OF MEDICAL EXAMINERS. P.O. Box 946
/ MONTGOMERY, AL 36101-0946

GUIDELINES

Governing The Prescription Practices of Physicians Assistants
(Adopted by the Alabama Board of Medical Examiners on August 19, 1998)

These Guidelines and any and all additions, deletions, corrections or changes thereto shall not be
considered a rule or regulation requiring publication under the Alabama Administrative Procedure Act,
according to Ala. Code § 34-24-293(1)(Cum. Supp. 1994)

1. The primary supervising physician shall review the prescribing practice of his / her physician
assistant on a weekly basis, as part of overall quality assurance review. This requirement may
be met by reviewing a minimum of ten percent (10%) of patients for whom drugs have been
prescribed by the physician assistant ; however, every patient who has not responded to
treatment or who has unusual problems shall be reviewed. A log of this review shall be
maintained at the practice location.

2  Averbal order by a supervising physician for any drug which is a prescription called in by the
physician assistant in the name of the physician and which is a drug the physician assistant
is not authorized to prescribe must be reduced to writing and signed by the physician within
seventy-two (72) hours of the date of the prescription.

3. The physician assistant’s license number shall be recorded on every prescription issued by
a physician assistant. See Rule 540-X-7-.28 for complete regulations on prescribing.

NOTICE: Physician Assistants who are scheduled to take or have taken and are awaiting the results of the
PANCE examination for national certification may make application for temporary licensure and for
registration. The current rules do not allow these assistants to prescribe while they hold temporary
licensure. Please do not complete and return the enclosed formulary until applicant is nationally
certified and is making application for full licensure.

540-X-7-.28 PRESCRIPTIONS AND MEDICATION ORDERS - PHYSICIAN ASSISTANTS.

(1) A physician assistant may prescribe a legend drug to a patient subject to both of the following
conditions being met:

(&) Thedrugtype, dosage, quantity prescribed, and number of refills are authorized in the job description
which is signed by the supervising physician to whom the physician assistant is currently registered and which
is approved by the Board;

(b) The drug is included in the formulary approved under the guidelines established by the Board for
governing the prescription practices of physician assistants.

(2) Subjectto any limitations stated in protocols and medical regimens adopted by the Board and subject
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to any limitations by the supervising physician in the approved formulary, a physician assistant may prescribe
any drug, substance or compound which is listed in Schedules 1l through V of the Alabama Uniform Controlled
Substances Act upon being granted a Qualified Alabama Controlled Substance Certificate (QACSC) and upon
submission of an approved QACSC formulary.

(3) The supervising physician and the physician assistant shall adhere to and
follow all requirements and procedures stated in written guidelines established by the Board to
govern the prescribing practices of physician assistants.

(4) A physician assistant may not initiate a call-in prescription in the name of the supervising physician
for any drug which the assistant is not authorized to prescribe unless the drug is specifically ordered for the
patient by the supervising physician either in writing or by a verbal order reduced to writing and signed by the
physician within the time specified in the guidelines established by the Board.

(5) For any drug which the physician assistant is authorized to prescribe, a written prescription signed
by the physician assistant and entered into the patient's chart may be called-in to a pharmacy.

(6) Whenever a physician assistant calls in a prescription to a pharmacy, the physician assistant shall
identify his or her supervising physician.

(7) A physician assistant may administer any legend drug or controlled drug which the assistant is
authorized to prescribe.

(8) When prescribing legend drugs or controlled drugs a physician assistant shall use a prescription form
which includes all of the following:

(&) The name, medical practice site address and telephone number of the physician supervising the
physician assistant;

(b) The physician assistant's name printed below or to the side of the physician's name;

(c) The medical practice site address and telephone number of the physician assistant, if different from
the address of the supervising physician;

(d)  Thephysician assistant's license number assigned by the Board and the QACSC registration number,
when a controlled substance is prescribed;

(e) The words "Product Selection Permitted" printed on one side of the prescription form directly
underneath a signature line;

() The words "Dispense as written" printed on one side of the prescription form directly underneath a
signature line.

(9) Forinpatients and nursing home patients, a physician assistant may enter a verbal order from the
supervising physician for controlled substances or other medications when the assistant is not authorized to
prescribe, provided that the order is co-signed by the supervising physician in accordance with established
guidelines and institutional policies.

Author: Patricia E. Shaner, Attorney for the Board of Medical Examiners.
Statutory Authority: Act 98-604, Effective 5/6/98.
History: Amended / approved For Publication: June 24, 1998. Also filed as an Emergency Rule.

(Revisions of Rules 540-X-7-.01 through 540-X-.43 by deleting and replacing new rules 540-
X-7-.01 through 540-X-7-.32, remaining rules 540-X-7-.44 through 540-X-7-.62 were
renumbered)

Adopted: September 16, 1998. Effective Date: October 22, 1998
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